Χρονοδιάγραμμα κατασκευής Έργου
Επισυνάπτονται Υποδείγματα Χρονοδιαγραμμάτων και Αποφάσεων Έγκρισης αυτών
Το Άρθρο 145 του Ν.4412/2016 τροποποιείται (ως προς τον τίτλο, χωρίς να επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές ως προς το περιεχόμενο του άρθρου) με το Άρ. 64 Ν. 4782/2021 και πλέον τιτλοφορείται ως «Χρονοδιάγραμμα κατασκευής - Πειθαρχικό αδίκημα
Οι προβλέψεις του Άρθρου 145:
1. Σε κάθε σύμβαση κατασκευής έργου ορίζεται προθεσμία για την περάτωσή του στο σύνολο και κατά τμήματα. Μέσα σε προθεσμία που ορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δεκαπέντε (15) ημέρες και να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος με βάση την ολική και τις τμηματικές προθεσμίες, συντάσσει και υποβάλλει στη διευθύνουσα υπηρεσία το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου, το οποίο τηρεί τις προβλέψεις των εγγράφων της σύμβασης. Αν το κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης ήταν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα έγγραφα της σύμβασης, η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας - τιμής, το χρονοδιάγραμμα που υποβλήθηκε από τον οικονομικό φορέα που αναδείχθηκε ανάδοχος, μπορεί να συνιστά το «εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου», σύμφωνα με όσα ορίζονται στα έγγραφα της σύμβασης.
2. Η διευθύνουσα υπηρεσία εγκρίνει μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες το χρονοδιάγραμμα και μπορεί να τροποποιήσει τις προτάσεις του αναδόχου ιδίως, αναφορικά με την κατασκευαστική αλληλουχία, την κατασκευασιμότητα της μεθοδολογίας και την επίτευξη των χρονικών οροσήμων της σύμβασης. Το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεί συμβατικό στοιχείο του έργου. Αν η έγκριση δεν γίνει μέσα στην πιο πάνω προθεσμία ή αν μέσα στην προθεσμία αυτήν δεν ζητήσει γραπτά η διευθύνουσα υπηρεσία διευκρινίσεις ή αναμορφώσεις ή συμπληρώσεις, το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από την Προϊσταμένη Αρχή του έργου, εκτός αν τούτο έχει συνταχθεί κατά παράβαση των αναφερομένων στην διακήρυξη. Αναπροσαρμογές του χρονοδιαγράμματος εγκρίνονται, όταν μεταβληθούν οι προθεσμίες, το αντικείμενο ή οι ποσότητες των εργασιών. Η έναρξη των εργασιών του έργου από μέρους του αναδόχου δεν μπορεί να καθυστερήσει πέρα των τριάντα (30) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης. Η μη τήρηση των ανωτέρω προθεσμιών με υπαιτιότητα του αναδόχου συνεπάγεται την επιβολή των διοικητικών και παρεπόμενων χρηματικών κυρώσεων, αποτελεί λόγο έκπτωσης του αναδόχου και αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα για τα αρμόδια όργανα του φορέα κατασκευής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 141.
3. Το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεί το αναλυτικό πρόγραμμα κατασκευής του έργου. Το χρονοδιάγραμμα αναλύει ανά μονάδα χρόνου, η οποία καθορίζεται στα έγγραφα της σύμβασης και πάντως, ανά ημερολογιακό τρίμηνο τις εργασίες που προβλέπεται να εκτελεσθούν. Το χρονοδιάγραμμα συντάσσεται με τη μορφή τετραγωνικού πίνακα, που περιλαμβάνει την πιο πάνω χρονική ανάλυση των ποσοτήτων ανά εργασία ή ομάδα εργασιών και συνοδεύεται από γραμμικό διάγραμμα και σχετική έκθεση. Σε έργα προϋπολογισμού άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ είναι υποχρεωτική η σύνταξη τευχών ή διαγραμμάτων με τη μέθοδο της δικτυωτής ανάλυσης. Σε έργα μικρότερου προϋπολογισμού μπορεί να προβλέπεται η σύνταξη τευχών ή διαγραμμάτων με τη μέθοδο της δικτυωτής ανάλυσης στα έγγραφα της σύμβασης.
4. Ο ανάδοχος κατασκευής του έργου υποχρεούται επίσης μέσα σε έναν (1) μήνα από την πάροδο της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 138 να συντάξει και να υποβάλει οργανόγραμμα του εργοταξίου, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς τα πλήρη στοιχεία στελεχών, εξοπλισμού και μηχανημάτων που θα περιλαμβάνει η εργοταξιακή ανάπτυξη για την εκτέλεση του έργου.»
Υποχρεώσεις Επιβλεπόντων
Η συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή των εκτελουμένων εργασιών αποβλέπει και στον έλεγχο της τήρησης και υλοποίησης του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος του έργου. Εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις των χρόνων εκτέλεσης των διαφόρων φάσεων του έργου, σε σχέση με τους αντίστοιχους χρόνους που προβλέπονται στο εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου. Για το λόγο αυτό ο Επιβλέπων του έργου προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες (βλ. Άρθρα ………… της ΓΣΥ):
- Θέτει εγγράφως υπόψη του αναδόχου τις διαπιστωθείσες καθυστερήσεις και του ζητά προτάσεις αποκατάστασης του ρυθμού εκτέλεσης, υποδεικνύοντας την ανάγκη λήψης διορθωτικών μέτρων.. Μετά την αποδοχή ή την τροποποίηση των προτάσεων του αναδόχου φροντίζει για τον έλεγχο υλοποίησης των διορθωτικών μέτρων και για την αποτελεσματικότητα των υπόψη μέτρων.
- Μπορεί συμπληρωματικά, να απαιτήσει από τον ανάδοχο την ενίσχυση των συνεργείων του ή και τη μερική τροποποίηση του προγράμματός του, προκειμένου να αρθεί η διαπιστωθείσα χρονική καθυστέρηση.
Αν από τη διαπιστωθείσα καθυστέρηση δημιουργούνται προϋποθέσεις υπέρβασης των προθεσμιών του έργου, ζητείται από τον ανάδοχο η υποβολή τροποποιημένου χρονοδιαγράμματος. Κατά την τροποποίηση αυτή, γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ των καθυστερήσεων που οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου και εκείνων που οφείλονται σε εμπλοκή του Κυρίου του Έργου ή/και τρίτων. Αν για τη διαπιστωθείσα καθυστέρηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ανάδοχος και δημιουργούνται υπερβάσεις των προθεσμιών του έργου για τις οποίες προβλέπονται ποινικές ρήτρες, προβαίνει σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της ΔΥ Κατασκευών στη σύνταξη απόφασης για τον καταλογισμό των ποινικών ρητρών και για την επιβολή τους.
Για καθυστερήσεις που δεν είναι δυνατό να καλυφθούν με διορθωτικές ενέργειες και αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος, ενημερώνεται η Προϊσταμένη Αρχή του έργου, από την οποία ζητείται η έγκριση παράτασης των τμηματικών ή της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου, αφού ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (αίτημα αναδόχου, εισήγηση Διευθύνουσας Υπηρεσίας, έγκριση τροποποιημένου χρονοδιαγράμματος).