Το  Κλιμ. Τμ. 7 του Ελ.Συν με την Πράξη 186/2019 έκρινε μη νόμιμη την δαπάνη την αμοιβή για παροχή υπηρεσιών ενεργειακού επιθεωρητή / υποστήριξης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σε Έργο Ενεργειακής αναβάθμισης Δημόσιων κτιρίων καθότι ο προϋπολογισμός της ελεγχόμενης υπηρεσίας είναι αόριστος, διότι στη μελέτη της Υπηρεσίας αναφέρεται η ενδεικτική δαπάνη για το σύνολο των ως άνω προς εκτέλεση εργασιών, χωρίς να παρατίθεται αναλυτικά το κόστος καθεμιάς, βάσει των απαιτούμενων ανθρωποωρών και της τιμής μονάδας αυτών, ούτε εκτίθενται άλλα συγκεκριμένα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη για την εκτίμηση του ύψους της προϋπολογιζόμενης δαπάνης.

Στην περίπτωση παροχής λογιστικών υπηρεσιών ελέγχου του ισολογισμού, ομοίως το εν λόγω Κλιμάκιο με την 193/2019 Πράξη του έκρινε την αοριστία του προϋπολογισμού της προκείμενης σύμβασης, η οποία και αντίκειται στην αρχή της οικονομικότητας, διότι εξ ουδενός στοιχείου προκύπτει η ποσότητα και το είδος των εργασιών που πρέπει να παρασχεθούν, ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να αποσχοληθούν, οι ώρες απασχόλησης, καθώς και η τιμή μονάδας[1].

Κατά την Πράξη 165/2019 Κλιμ. Τμ. 7, ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας «αμοιβή για την οργάνωση του Θερινού Προγράμματος Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» είναι αόριστος, διότι από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει γιατί η τιμή μονάδος ορίστηκε στο ποσό των 4,835 ευρώ, χωρίς Φ.Π.Α.

Το Κλιμ. Τμ. 7 ΕλΣυν με την Πράξη 40/2019 κρίνει μη νόμιμη δαπάνη την «Αμοιβή για εργασίες επισκευής και συντήρησης των φωτεινών σηματοδοτών Δήμου». Ο προϋπολογισμός της σύμβασης είναι αόριστος και αντίθετος στην αρχή της οικονομικότητας, διότι στον ενδεικτικό προϋπολογισμό της παρατίθεται το, κατ΄ αποκοπή, ποσό των 10.000,00 ευρώ για υπηρεσίες ενός έτους και δεν αναφέρεται κάποιο στοιχείο σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του σε αυτό το ύψος, όπως εκτιμώμενες εργατοώρες ή εργατοημέρες, τιμή μονάδος για αυτές, ανάλυση των τιμών ανά είδος εργασίας.

Το ΕλΣυν Κλιμάκιο Ε' με την Πράξη 651/2019 κρίνει ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και κοινοπραξίας, για την εκτέλεση του έργου «Επισκευές σε σχολεία – Γυμνάσιο Βασιλικής – 5ο Νηπιαγωγείο λόγω του σεισμού της 17.11.2015» Εφόσον το αντικείμενο της ελεγχόμενης σύμβασης συνίσταται στην επισκευή τριών αυτοτελών και απομακρυσμένων μεταξύ τους κτιριακών συγκροτημάτων, έκαστο των οποίων απαιτεί ξεχωριστές εργασίες επισκευής, οι οποίες δύνανται ευχερώς να εκτελεστούν από χωριστά συνεργεία, χωρίς εμπλοκή ή εξάρτιση μεταξύ τους, η επιλογή της αναθέτουσας αρχής, και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολογία, να μην υποδιαιρέσει τη σύμβαση σε περισσότερα τμήματα αλλά να δημοπρατήσει ως ενιαίο τμήμα τα τρία αυτά διακριτά έργα, αντίκειται τόσο στο γράμμα όσο και στο σκοπό του άρθρου 59 ν. 4412/2016.

Και τούτο διότι οδήγησε αφενός μεν στον καθορισμό με τη διακήρυξη αυξημένων (συγκριτικά) απαιτήσεων τεχνικής ικανότητας, περιορίζοντας κατά τούτο τη συμμετοχή των δυνάμενων να συμμετέχουν επιχειρήσεων, αφετέρου δε, στον αποκλεισμό της δυνατότητας να επωφεληθούν της δημοπρασίας – αναλαμβάνοντας διαφορετικό τμήμα του αντικειμένουτης σύμβασης– περισσότερες της μιας μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις. Η πλημμέλεια αυτή είναι ουσιώδης, ανεξαρτήτως του μικρού αντικειμένου της σύμβασης, και παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε ανταγωνισμός, αφού οι κρίσιμες διατάξεις του άρθρου 59 ν 4412/2016 αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών δημοσίων σκοπών, και όχι απλώς στην επίτευξη της οικονομικότερης για τις αναθέτουσες αρχές προσφοράς.

Η  ΑΕΠΠ με την Απόφαση 129/2020 κρίνει ότι μη νομίμως η αναθέτουσα αρχή παρέλειψε να λάβει υπόψη της το κόστος περιεκτών, στον καθορισμό εύλογης εκτιμώμενης αξίας για την κατηγορία Α ΕΑΑΜ, με αποτέλεσμα η αξία της κατηγορίας αυτής να προκύπτει μη νομίμως ιδιαίτερα χαμηλή, για την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού και την υποβολή βιώσιμων και μη ζημιογόνων προσφορών.

 

[1]  Βλ. ομοίως και την Πράξη 165/2019 Κλιμ. Τμ. 7 Ελ. Συν.  Που αφορά την αμοιβή για οργάνωση του Θερινού Προγράμματος Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.