3η Εβδομάδα Ιουνίου 2023

Απάντηση σε ερώτημα συνδρομητή

Ερώτημα περί Κατάτμησης Μελετών

Ερώτηση :

Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να προβεί στην απευθείας ανάθεση μελετών στο ίδιο έτος όταν αυτές έχουν διαφορετικό περιεχόμενο, επιτελούν διαφορετικό σκοπό και/ή αποτελούν τμήμα χωριστών μελετών που δεν θεωρούνται ομοειδείς; (πχ απευθείας ανάθεση μελετών αποχέτευσης ομβρίων αξίας 30.000 Ευρώ (άνευ ΦΠΑ), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τοπογραφική μελέτη και υδραυλική μελέτη).

Απάντηση :

Υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεση μελετών αποχέτευσης ομβρίων αξίας 30.000 Ευρώ (άνευ ΦΠΑ), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται τοπογραφική μελέτη και υδραυλική μελέτη δεδομένου ότι η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης αποτελεί σύνθετο γνωστικό αντικείμενο (Ως αναφέρεται στο εδ. 6α) της παρ.3 του Άρ. 2 Ν.4412/216016 («Ορισμοί») «Μελέτη» είναι το αποτέλεσμα συστηματικής και αναλυτικής επιστημονικής και τεχνικής εργασίας και έρευνας σε συγκεκριμένο απλό ή σύνθετο γνωστικό αντικείμενο, που αποβλέπει ιδίως στην παραγωγή έργου ή στην επέμβαση σε έργο ή αφορά στον σχεδιασμό και την απεικόνιση έργου ή παραγωγικής διαδικασίας ή σε μεθόδους χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης.

Εξάλλου σκοπός του Νομοθέτη δεν είναι η αποφυγή της εκπόνησης των Μελετών, εφόσον αυτές αποσκοπούν στην επέμβαση σε έργο (όπως εν προκειμένω η αποχέτευση ομβρίων αλλά ο περιορισμός του επιμερισμού, προς αποφυγή προκήρυξης διαγωνισμού με βάση το ύψος της δαπάνης που προκύπτει από την τεχνητή αυτή κατάτμησή τους (Είναι μη νόμιμος ο επιμερισμός, προς αποφυγή προκήρυξης διαγωνισμού, της συνολικής απαιτούμενης για την κάλυψη των αναγκών του αναθέτοντος δήμου ποσότητας μελετών με ομοειδές περιεχόμενο, σε περισσότερες επιμέρους μελέτες και η χωριστή απευθείας ανάθεσή τους, με βάση το ύψος της δαπάνης που προκύπτει από την τεχνητή αυτή κατάτμησή τους (164/2018 ΚΠΕΔ στο VII Τμ. Ελ. Συν.).

 

Νομολογία

Νομολογία περί ενεχυρίασης - εκχώρησης εργολαβικού ανταλλάγματος

760/2022 ΔΕΦ ΑΘ

Σύμβαση παροχής υπηρεσιών με το Ελληνικό Δημόσιο. Εκχώρηση απαίτησης. Οι διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 1882/1990 που αποβλέπουν στην εξασφάλιση της είσπραξης των προς το Δημόσιο οφειλών, κατισχύουν, ως προς τις εν λόγω οφειλές και τα ρυθμιζόμενα υπ’ αυτών σχετικά ζητήματα, των διατάξεων, που αφορούν την εκχώρηση των απαιτήσεων. Κρίσιμος χρόνος για την προσκόμιση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, είναι ο χρόνος της καταβολής της απαίτησης. Επί συμβάσεων, η στοιχειοθέτηση αξίωσης κατά τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, προϋποθέτει, ως εκ του επικουρικού χαρακτήρα αυτής, ότι η σύμβαση είναι άκυρη ή παράνομη ή έχει λήξει η ισχύς της και όχι ότι η σύμβαση είναι έγκυρη αλλά η αξίωση είναι αβάσιμη. Απορρίπτεται η αγωγή.

944/2022 ΔΕΦ ΑΘ

Εκχώρηση απαίτησης κατά Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Προϋποθέσεις εγκυρότητας σύμβασης εκχώρησης. Πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων. Τόκος υπερημερίας. Εκτίμηση πραγματικών περιστατικών. Εν προκειμένω, το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το εναγόμενο ΝΠΔΔ δεν αμφισβητεί ούτε την ύπαρξη της απαίτησης ούτε τη διαδικασία εκχώρησης αυτής στην ενάγουσα, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία εχώρησε, κατά την κρίση του, νομοτύπως, κρίνει ότι το εναγόμενο ΝΠΔΔ υποχρεούται να καταβάλει στην ενάγουσα το αιτούμενο με την αγωγή ποσό, νομιμοτόκως. Υπολογισμός επιτοκίου.

 

Γνωμοδοτήσεις ΝΣΚ περί ενεχυρίασης - εκχώρησης εργολαβικού ανταλλάγματος

10/2021 ΓΝΜΔ ΝΣΚ

Σκέψη 17. Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 455, 460, 461 και 462 ΑΚ, που εφαρμόζονται συμπληρωματικά, η εκχώρηση, για να επιφέρει τα αποτελέσματά της, δηλαδή για να αποκτήσει ο εκδοχέας την απαίτηση απέναντι στον οφειλέτη και τους τρίτους, απαιτείται αναγγελία της εκχώρησης της απαίτησης στον οφειλέτη (ή αντιπρόσωπό του ), μπορεί δε να γίνεται είτε από τον εκχωρητή είτε από τον εκδοχέα. Αναγγελία μπορεί να γίνει και με επίδοση του εγγράφου της σύμβασης εκχώρησης, μετά δε την αναγγελία αυτή αποκόπτεται κάθε δεσμός του τρίτου (οφειλέτη) προς τον εκχωρητή, ο οποίος αποξενώνεται και δεν μπορεί να αναμιχθεί με οποιοδήποτε τρόπο στην απαίτηση, αποκλειστικός δικαιούχος της οποίας είναι πλέον ο εκδοχέας

Σκέψη 18. Περαιτέρω, σύμφωνα με την ειδική διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του ν.δ. 496/1974, επί εκχώρησης χρηματικής απαίτησης κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου απαιτείται η αναγγελία της εκχώρησης στην αρμόδια για την πληρωμή υπηρεσία του και στο αρμόδιο για την αναγνώριση της δαπάνης όργανο αυτού (σωρευτικά), ενώ επί κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης εις χείρας του νομικού αυτού προσώπου ως τρίτου απαιτείται κοινοποίηση του οικείου κατασχετηρίου, εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες του, και στη Δ.Ο.Υ. (πρώην Δημόσιο Ταμείο) στην οποία υπάγονται φορολογικά ο καθ` ού η κατάσχεση και στην αρμόδια για την εκκαθάριση και εντολή πληρωμής της δαπάνης υπηρεσία του.

Από τη γραμματική διατύπωση της παραπάνω διάταξης είναι προφανές ότι οι τελευταίες αυτές κοινοποιήσεις, σε αντίθεση με την κατάσχεση χρηματικής απαίτησης εις χείρας του νομικού προσώπου, δεν απαιτούνται στην εκχώρηση χρηματικής απαίτησης κατά αυτού. Αποτέλεσμα, εξάλλου, της μη αναγγελίας της εκχώρησης στις παραπάνω αναφερόμενες υπηρεσίες του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (σωρευτικά), σύμφωνα με τη ρητή διάταξη της παραγράφου 2 του αυτού άρθρου 53, είναι η ακυρότητα της εκχώρησης και, κατά συνέπεια, η μη επέλευση του μεταβιβαστικού της απαίτησης αποτελέσματος έναντι του οφειλέτη νομικού προσώπου, η ακυρότητα δε αυτή είναι απόλυτη ως προς το αυτό.

 

Νομολογία περί βλαβών στα Έργα – Αποζημιώσεων – Ανωτέρας Βίας

Γνωμ/ση 191/2018 ΝΣΚ

Οι αναφερόμενες στο ερώτημα συμβάσεις έργου που είναι συμβάσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, ουδέποτε εκτελέστηκαν λόγω ανώτερης βίας, που διήρκησε αν όχι στο σύνολο του χρόνου εκτέλεσής τους στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρόνου αυτού, γεγονός το οποίο απαλλάσσει το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότη (ΥΠ.Π.Ε.Θ. - Ι.Ε.Π.) από τη καταβολή οιασδήποτε αμοιβής υπέρ των εργολάβων, κατά τα άρθρα 380, 656 και 681 Α.Κ.